Kwaliteitskader palliatieve zorg

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) zet zich in voor de implementatie van het  Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Het kwaliteitskader beschrijft wat patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars onder goede palliatieve zorg verstaan. Zorg die is gebaseerd op de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en zijn naasten. Niet alleen lichamelijke zorg, maar ook psychische en sociale zorg en zorg op het gebied van zingeving.
Het kwaliteitskader geeft sinds 2017 zorgverleners en zorgorganisaties een eenduidig beeld van wat wordt verstaan onder goede palliatieve zorg en helpt bij het ontwikkelen van beleid op dit gebied. In dit schema zijn de essenties van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland op een handzame en praktische manier gekoppeld aan het zorgpad van een patiënt. 

Stand van zaken september 2024

Op deze pagina
NPPZ II Stimuleringsimpuls

NPPZ II Stimuleringsimpuls

In Nederland houden zeven regionale Consortia Palliatieve Zorg zich actief bezig met het verbeteren van de palliatieve zorg. In samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) en zorginstellingen zorgen zij voor de invoering van proactieve zorg en ondersteuning. Hierbij is de mening en ervaring van patiënten en hun naasten heel belangrijk. Vanuit het NPPZ II dragen wij hieraan bij.
Om te borgen dat palliatieve zorg een integraal onderdeel wordt van de reguliere zorg is bij de start van het NPPZ II ingezet op de NPPZ II Stimuleringsimpuls. Via deze Stimuleringsimpuls kunnen op netwerk-/consortium-/landelijk niveau middelen worden aangevraagd om dit in samenwerking met het NPPZ II te realiseren.

Wil je starten met een kansrijk project? Bekijk dan de Procedure om te kijken hoe je deze samenwerking kan aanvragen. Voor het indienen van een samenwerking rondom een kansrijk project is een format beschikbaar. Hier vind je ook de data van de NPPZ II commissiebespreking en het overzicht van de stand van zaken verzoeken tot samenwerking NPPZ II

De verzoeken tot samenwerking hebben betrekking op de Transformatie palliatieve zorg en/of Kansrijke projecten.
Heb je vragen over de NPPZ II Stimuleringsimpuls in relatie tot de Transformatie palliatieve zorg? Bekijk dan het kopje ‘Transformatie en NPPZ II Stimuleringsimpuls 27 maart 2024′. Wil je meer informatie over de NPPZ II Stimuleringsimpuls? Neem dan contact op met Marjolein Verkammen (m.verkammen@pznl.nl) 

Door patiënten te betrekken bij projecten, zoals onderzoek, onderwijs en praktijk, kan de palliatieve zorg worden verbeterd. Binnen een Consortium dragen alle samenwerkende partijen bij aan de best passende palliatieve zorg voor iedere patiënt en diens naasten. Omdat ernstige ziekte impact heeft op het hele familiesysteem en palliatieve zorg zich richt op de patiënt en diens naasten is het belangrijk om ook hen in dit proces te laten participeren. Wil jouw Consortium hiermee aan de slag? Lees dan verder op de pagina over de inzet van patiënten- en naastenparticipatie binnen Consortia.

Doorontwikkeling kwaliteitskader

Doorontwikkeling kwaliteitskader

De projectgroep ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg’, bestaande uit Palliactief, Patientenfederatie Nederland, IKNL en Stichting PZNL gaat in opdracht van de NPPZ II Stuurgroep uitvoering geven aan de aanbevelingen die beschreven staan in het Adviesrapport Evaluatie Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (september 2024). Dit zijn:

  1. Vergroot de bekendheid van het kwaliteitskader
  2. Vergroot de praktische toepasbaarheid van het kwaliteiskader
  3. Realiseer op gespecificeerde punten een actualisatie van het kwaliteitskader
  4. Verduidelijk de kwalificaties en opleidingseisen voor inzet van in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners

Daarnaast wordt een evaluatie onder patiënten en naasten uitgevoerd.

Voor meer informatie over de uitvoering van deze vier aanbevelingen; zie de themapagina Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland op Palliaweb. De Factsheet Evaluatie Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (september 2024) geeft het adviesrapport in het kort weer.

Kansrijke Projecten

Kansrijke projecten

Het NPPZ II brengt de instrumenten, methoden en werkwijzen die de afgelopen jaren onder andere in het ZonMw-programma Palliantie op regionaal niveau zijn ontwikkeld, verder naar een landelijke schaal. Hieronder vallen (regionale) projecten die goede proactieve zorg en ondersteuning implementeren, waarbij het perspectief vanuit de patiënt leidend is en patiëntparticipatie een voorwaarde. We noemen dit de Kansrijke Projecten en worden onderaan deze pagina weergegeven.

Leerwerkplatform

Leerwerkplatform

Het Leerwerkplatform: Kort, cyclisch leren van én met elkaar. Hoe doen we dat?
Het Leerwerkplatform is een omgeving waar projectleiders en -leden met elkaar in contact komen. Het gemeenschappelijke doel is het uitvoeren van een implementatieproject binnen de doelstellingen van het NPPZ II. In samenwerking met experts vanuit NPPZ II delen zij kennis en ervaringen. Op deze manier leren we binnen een kort tijdsbestek op een kort, cyclische manier van én met elkaar wat de implementatie en borging van deze projecten bevordert. De Geleerde lessen vanuit het Leerwerkplatform zijn te vinden op Palliaweb.

Het Leerwerkplatform bestaat uit drie onderdelen:

  • Fysieke bijeenkomsten, zoals een Kick off voor nieuwe projectgroepen ZonMw en een jaarlijkse werkconferentie.
  • Online bijeenkomsten, zoals inhoudelijke webinars en intervisiebijeenkomsten.
  • Het digitale platform. Gebruik makend van het programma Basecamp, zijn voor de verschillende onderwerpen en thema’s ‘tegels’ aangemaakt, waarbinnen de deelnemers vragen kunnen stellen en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Op deze manier borgen we de opgedane kennis en ervaringen.
Wil je meer over het Leerwerkplatform weten? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Moderator Max van Steen (m.vansteen@pznl.nl).

Deskundigheidsbevordering

Deskundigheidsbevordering

Zorgverleners spelen een cruciale rol in de palliatieve fase van patiënten. Om goede palliatieve zorg te bieden, is het essentieel dat zorgverleners beschikken over de juiste kennis en vaardigheden. Dit omvat naast het herkennen en markeren van de palliatieve fase en het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken, ook het waarborgen van continuïteit en transmurale samenwerking. Als de complexiteit toeneemt, is het belangrijk dat zorgverleners weten wanneer en hoe zij in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners kunnen consulteren. 

Wil je in jouw regio aan de slag met het versterken van de deskundigheid van zorgverleners in de palliatieve zorg?

Programma richtlijnen

Programma richtlijnen

Om de diagnostiek en behandeling van patiënten in de palliatieve fase te verbeteren, zijn richtlijnen Palliatieve zorg opgesteld. Deze zijn multidisciplinair en worden op basis van de meest recente inzichten en de ervaringen van patiënten en zorgprofessionals opgesteld. De richtlijnen zijn te raadplegen via Pallialine en de app PalliArts. Meer informatie over de ontwikkeling van richtlijnen en het proces rond de herziening van richtlijnen vind je op Palliaweb.

In de praktijk

In de praktijk

“De driehoek van onderzoek, onderwijs en praktijk’’
Het organiseren van onderzoekscafés is één van de manieren waarop Ligare, het Consortium Noordoost-Nederland, de driehoek van onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar wil verbinden. Myrna Pelgrum-Keurhorst en Alie Geerts gaan in gesprek over de doelen van dit onderzoekscafé.

Generiek kompas en Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland
Het Generiek kompas, het nieuwe kwaliteitskader voor de verpleging en verzorging van ouderen, is nauw verbonden met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland; beide draaien om de best passende zorg voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben om zo optimaal mogelijk te kunnen leven. Hoe kan het Generiek kompas zoveel mogelijk profiteren van de kennis en kunde die in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland zit? In een gesprek geeft Manon Jansen, projectleider van het strategische thema Kwaliteitskader palliatieve zorg van het NPPZ II, een update over de stand van zaken.

Wegwijzer Palliatieve Zorg Zeeland
De wegwijzer Palliatieve Zorg Zeeland is een visualisatie van de route die een patiënt doorloopt vanaf de signalering van de palliatieve fase tot en met de nazorg. Elke fase bevat informatie gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Het is geen lineair proces zoals het schema doet vermoeden. Er zijn veel dwarsverbanden en er wordt multidisciplinair samengewerkt. Voor meer informatie zie de Wegwijzer Palliatieve Zorg Nederland (professionals).

Patiëntenparticipatie verbetert de palliatieve zorg
Door patiënten te betrekken bij projecten in onderzoek, onderwijs en de praktijk, wordt de palliatieve zorg beter. Voor elk Consortium stelt het NPPZ II daarom budget en ondersteuning beschikbaar voor het (door)ontwikkelen van patiënten- en naastenparticipatie.
Sanne Terpstra, projectleider patiënten- en naastenparticipatie bij Zorgbelang Groningen, heeft hier een start mee gemaakt binnen Consortium Ligare, het grootste consortium binnen de palliatieve zorg dat heel Noordoost Nederland bestrijkt. In een gesprek vertelt Terpstra over haar ervaringen.