Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) wil de maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg vergroten en proactieve zorg en ondersteuning voor iedereen beschikbaar maken. Samen passen en meten wordt de komende jaren de kern van de aanpak van het programma. We doen dit met onze stakeholders en met centraal een stem voor patiënten en naasten.
Over NPPZ II
Ambitie
Het NPPZ II is een vervolg op het NPPZ I (2014-2020) en geeft met generalistische en specialistische organisaties sturing aan een landelijk implementatieprogramma tot 2027. Ons doel is daarmee aan te sluiten bij het landelijk streven naar de Juiste Zorg op de Juiste Plaats voor alle patiënten in de palliatieve fase door het hele land, en daaraan zorg op het Juiste Moment door de Juiste Zorgverleners met de Juiste Bekostiging te verlenen. De verbinding tussen het sociale domein en het zorgdomein heeft daarin specifieke aandacht, inclusief de daarbij passende vertegenwoordiging van formele en informele zorgverleners. Saskia Teunissen, onafhankelijk voorzitter van de Stuurgroep NPPZ II: “Iedereen die niet meer beter kan worden, verdient de beste kwaliteit van leven die we maar kunnen bieden in die laatste fase. Er werken veel partijen samen in het veld van palliatieve zorg en ondersteuning en er gaat veel goed. In de dagelijkse praktijk kunnen we er nog beter voor zorgen dat patiënten en hun naasten zo min mogelijk belemmeringen ervaren als ze de zorg voor de laatste fase willen invullen. Dat is een grote droom, waar we al hard aan werken en dankzij het NPPZ II kunnen we nu nog meer meters maken.”
Wie niet meer beter kan worden, zoekt naar hoe verder te leven, zonder te weten hoe lang en op welke manier. In het Nationaal Programma Palliatieve Zorg dragen we bij aan het organiseren van optimale zorg en communicatie, met mensgerichte zorgvuldigheid, voor iedereen en overal
Aanpak
We doen dit door het implementeren van bestaande kennis, multidisciplinaire samenwerking en samen leren en verbeteren. Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland is hierbij het kompas. We brengen de beste instrumenten, methoden en werkwijzen die de afgelopen jaren op regionaal niveau zijn ontwikkeld verder naar een landelijke schaal. Door samen te leren, in onder andere werkconferenties en op een leerwerkplatform, en intensieve monitoring brengen we de palliatieve zorg in Nederland stap voor stap verder.
Handen in een
Het proces om te komen tot het Plan van Aanpak (april 2022) is exemplarisch voor de brede samenwerking die de komende jaren nodig is. Zo stelden we deze op in samenspraak met de leden van de toenmalige Coöperatie PZNL (Agora, Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO), Stichting Palliatieve Thuiszorg (PaTz), Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland (PALZON) en Patiëntenfederatie Nederland) en in afstemming met de Expertisecentra Palliatieve Zorg van de UMC’s, de Consortia Palliatieve Zorg en de Netwerken Palliatieve Zorg en Palliactief.
De aanpak is een vervolg op de Context en contourenschets NPPZ II (februari 2022), die deze partners ook samen opstelden. We gaan het uitvoeringsprogramma nu verder vormgeven met alle partners die zich in willen zetten om samen te leren en zo de kwaliteit van de palliatieve zorg in Nederland verder te verbeteren. De breed samengestelde Stuurgroep NPPZ II stelde de aanpak in februari 2022 vast en bewaakt de komende jaren ook de voortgang van het programma.
Achtergrond
Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) is een vervolg op het NPPZ I (2014-2020). Gezien haar centrale rol in het veld van de palliatieve zorg heeft Stichting PZNL de opdracht van VWS gekregen om het programma in te richten en te organiseren.
Het Plan van Aanpak NPPZ II (april 2022) is opgesteld met de PZNL-leden, de Expertisecentra Palliatieve Zorg (EPZ), het Landelijk Overleg Consortia (LOCo), Palliactief en de PZNL Experttafel.
Middelen
In totaal wordt van 2022 tot 2027 € 150 miljoen extra uitgetrokken om de bekendheid van palliatieve zorg te vergroten en de kwaliteit en toegankelijkheid van palliatieve zorg te verbeteren. Lees de Kamerbrief (20 december 2021) van toenmalig minister Hugo de Jonge over deze plannen. Vervolgens informeerde toenmalig minister Conny Helder de Tweede Kamer op 14 december 2023 over de stand van zaken van de palliatieve zorg en de geestelijke verzorging en financiële middelen, waar NPPZ II onderdeel van is. Lees de Kamerbrief (14 december 2023). Op 6 juni 2024 stuurde toenmalig minister Helder op verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer een brief over het verankeren van de palliatieve fase in alle zorgwetten. In de brief licht de minister eerst toe hoe palliatieve zorg in de zorgwetten is vastgelegd, om daarna in te gaan op de transformatie die is ingezet door het implementeren van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en de activiteiten die binnen het NPPZ II worden uitgevoerd.
Op 16 oktober 2024 stond een plenair debat over Palliatieve zorg en stervensbegeleiding in de Tweede Kamer op de agenda. Deze werd uiteindelijk omgezet naar een Schriftelijk Overleg. Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vickey Maijer, geeft in een brief antwoord op de vragen van de diverse politieke partijen en gaf Maijer op 17 december 2024 in deze brief aan de Tweede Kamer toelichting over:
- de door het RIVM uitgevoerde Toekomstverkenning palliatieve zorg 2050
- de uitvoering van de motie Hermans/Paulusma over ‘verkennen of en hoe palliatieve- en levenseindezorg een structurele plek kan krijgen binnen bestaande zorgopleidingen’
- de door een externe partij uitgevoerde tussenevaluatie van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) de uitgevoerde tussentijdse zelfevaluatie van het ZonMw programma Palliantie II
- het rapport Onderzoek hospicecapaciteit dat in het kader van het NPPZ II is uitgevoerd. Dit onderzoek is een eerste stap in het verbeteren van de hospicezorg. Het geeft een beeld van de hospicezorg in Nederland en welke capaciteit er in de toekomst nodig is. Het is een startpunt voor vervolgtrajecten in de regio
- en beantwoordt ze zoals toegezegd de nog openstaande vragen uit het schriftelijke overleg van 22 oktober 2024