Proactieve Zorgplanning

Proactieve zorgplanning is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II). Ook in de laatste levensfase heeft iedere patiënt andere zorgbehoeften en -wensen. Door die tijdig samen te bespreken, en alles vast te leggen, zorgt de zorgverlener ervoor dat de patiënt altijd passende zorg kan krijgen. Het NPPZ II helpt daarbij op de volgende manieren:

  • We zorgen dat interventies op het gebied van proactieve zorgplanning in de brede gezondheidszorg worden geïntegreerd
  • We stimuleren en faciliteren samenwerking tussen Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) en ziekte-specifieke netwerken
  • We stimuleren en faciliteren vroegtijdige aandacht voor palliatieve zorg in ziekte-specifieke netwerken

Bij al deze thema’s vormt de richtlijn Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase het uitgangspunt.

Op deze pagina
Wat we doen in 2024

Wat we doen in 2024

In 2024 richten we ons op het integreren van palliatieve zorg in de zorgpraktijk door inbedding van proactieve zorgplanning volgens de richtlijn Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase.
Om dit te bereiken, ligt onze focus op:

  • Vraagstukken inventariseren in (transformatie) regio’s rond markering en proactieve zorgplanning en het ontwikkelen en toetsen van oplossingsrichtingen. 
  • Bewustwording en kennis bij generalisten vergroten door aandacht te vragen voor proactieve zorgplanning. 
  • Zorgorganisaties en huisartsen ondersteunen om aan de slag te gaan met de uitkomsten van de Zelfevaluatie met als doel de palliatieve zorg gericht te verbeteren. 
  • Bewustwording en kennis over proactieve zorgplanning in het sociaal domein vergroten, zodat gemeenten weten wat zij kunnen betekenen voor proactieve zorgplanning. 
  • Samenwerking met ziekte-specifieke zorgnetwerken mogelijk maken voor netwerkcoördinatoren. Ontdek hier een overzicht van de ziekte-specifieke zorgnetwerken: Overzicht specifieke zorgnetwerken

Wil jij proactieve zorgplanning organiseren in de zorgpraktijk?
Ontdek in dit overzicht met welke vragen je als zorgnetwerk of als organisatie bij team Proactieve Zorgplanning terecht kunt. We denken graag met je mee!

Stand van zaken september 2024

Proactieve zorgplanning binnen ziekte-specifieke zorg

Proactieve zorgplanning binnen ziekte-specifieke zorg

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) staat voor de implementatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, waarbij palliatieve zorg onderdeel wordt van het reguliere zorgproces. Dit is in lijn met de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het doel van het NPPZ II: voor iedere patiënt en naasten de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment, door de juiste zorgverlener, met de juiste financiering.

Kennisdossiers over palliatieve zorg
Dat doen we onder meer door informatie te ontsluiten en de samenwerking tussen Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) en ziekte-specifieke zorg(netwerken) te ondersteunen. Hiervoor hebben we relevante informatie gebundeld in kennisdossiers over palliatieve zorg en meer specifiek over proactieve zorgplanning in de ziekte-specifieke zorg zoals dementie

Doel kennisdossiers
Het doel van deze dossiers is om de coördinatoren van netwerken palliatieve zorg van informatie te voorzien over de organisatie en ontwikkelingen in de ziekte-specifieke zorg. Deze kennis kan behulpzaam zijn om samen met de coördinatoren van de betreffende netwerken aan de slag te gaan met het verbeteren van de palliatieve zorg voor mensen met bijvoorbeeld (beginnende) dementie.

Wil je meer weten?
Ontdek de  kennisdossiers hier:

 

 

Samenwerken met het veld

Samenwerken met het veld

Stichting PaTz (Palliatieve Zorg Thuis)
Samen met Stichting Palliatieve Zorg Thuis (PaTz) werken we aan een infrastructuur in de eerste lijn, waarin huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere palliatieve professionals nauw samenwerken.
Ontdek hier een inspirerend voorbeeld van versterkende samenwerking tussen PaTz ambassadeur Carla Juffermans en netwerkcoördinator Anne Kors-Walraven. Vanuit verschillende rollen ondersteunen ze bestaande PaTz groepen en verspreiden zij de PaTz werkwijze.  

Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg
We steunen het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg om de samenwerking tussen de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) en de Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) te verbeteren.

Dementienetwerk Nederland
Het NPPZ II ondersteunt – in afstemming met Dementienetwerk Nederland – de samenwerking tussen de dementienetwerken en de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) met een stimuleringsregeling voor bijeenkomsten. Wil jij hiermee aan de slag? Ga naar de pagina Stimuleringsregeling Organiseren bijeenkomsten voor betere Proactieve Zorgplanning bij mensen met (beginnende) dementie.

Agora
Onder de vlag van het NPPZ II-programma hebben Agora en Stichting PZNL, samen met partners in het sociaal domein, de handen ineen geslagen om een eerste gezamenlijke stap te zetten in de bewustwordingsbeweging. Om zo een bijdrage te leveren aan de integratie van palliatieve zorg (zowel kinderen als volwassenen) in het sociaal domein. Als onderdeel van dit project organiseerden Agora, Carend en Stichting PZNL op 26 juni 2024 een congres over de sociale benadering palliatieve zorg. Meer informatie over dit congres vind je hier.

IKNL
In samenwerking met IKNL agenderen we proactieve zorgplanning bij de tumorspecifieke netwerken van medisch en verpleegkundig specialisten, de lokale OncologieZorgNetwerken en de Regionale Oncologienetwerken.

NVVC-connect is onze samenwerkingspartner in de hartfalen zorg.

Met Vilans verkennen we onze samenwerking binnen het programma Waardigheid en Trots. Met als eerste resultaat een workshop Zelfevaluatie Palliatieve Zorg tijdens het congres Waardigheid en Trots op 1 juli 2024.

Zelfevaluaties Palliatieve Zorg

Zelfevaluaties Palliatieve Zorg

Streef jij naar de beste kwaliteit van zorg voor patiënten in de laatste levensfase en voor hun naasten? Ben je werkzaam bij een zorgorganisatie of huisartsenpraktijk en wil jij de kwaliteit van (palliatieve) zorg verbeteren door te reflecteren, leren en verbeteringen door te voeren? Dan is de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg hét instrument om hiermee aan de slag te gaan. We hebben twee varianten:

Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor zorgorganisaties
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor zorgorganisaties is ontwikkeld om organisaties, zoals thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen, hospices en VG-instellingen inzicht te geven in waar gerichte verbetering van palliatieve zorg kan plaatsvinden in de organisatie. De Zelfevaluatie resulteert in een concreet actieplan.
Meer lezen

Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen is ontwikkeld om huisartsen inzicht te geven in waar gerichte verbetering van palliatieve zorg kan plaatsvinden in de eigen huisartsenpraktijk. De Zelfevaluatie voor huisartsen is kleiner in omvang dan die voor zorgorganisaties.
Meer lezen

In de praktijk

In de praktijk

Hoe werkt een Zelfevaluatie in de praktijk?
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor zorgorganisaties geeft de organisatie een kijkje in de eigen keuken en maakt inzichtelijk welke verbeterpunten er zijn. Marjolein Vrolijk, verpleegkundig coördinator palliatieve zorg bij Zorggroep Manna, heeft in 2021 de Zelfevaluatie uitgevoerd. Met als doel een nulmeting te creëren en om te onderzoeken hoe Manna palliatieve zorg heeft ingebed binnen de organisatie. Marjolein vertelt wat Manna inspireerde om de Zelfevaluatie te doen en wat de Zelfevaluatie voor Manna heeft opgeleverd.

Webinar: Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase: van richtlijn naar praktijk
Om goede zorg te bieden aan mensen in de palliatieve levensfase is het belangrijk tijdig te weten wat iemand wel of juist niet wil aan zorg. Door in gesprek te gaan met patiënten, cliënten en naasten over hun waarden, wensen en behoeften en door behandelwensen en -grenzen vast te leggen, kunnen zorgverleners passende zorg bieden. Stichting PZNL organiseerde daarover het webinar Proactieve zorgplanning in de palliatieve fase: van richtlijn naar praktijk.