Passende financiering

Voor de juiste palliatieve zorg moet er altijd een passende financiering zijn. Daarom willen we de knelpunten in de financiering van palliatieve zorg zo veel mogelijk wegnemen. Dit doen we onder meer door de bestaande bekostigingsmogelijkheden beter in kaart te brengen en waar mogelijk te verruimen. Ook maken we de mogelijkheden voor contractering met de zorgverzekeraars beter inzichtelijk. Belangrijke realisaties van het project Passende financiering zijn onder meer de herziene Handreiking financiering palliatieve zorg 2025 en het FAQ-document bekostiging en contractering palliatieve zorg.

Op deze pagina
Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestaties

Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestaties

Begin dit jaar zijn in drie regio’s transmurale samenwerkingen in de palliatieve zorg op basis van de TAPA$-prestaties gecontracteerd, te weten: regio Zuid-Kennemerland en Meerlanden, regio Haaglanden en regio Arnhem en De Liemers.

Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestatie-2

Op 13 februari 2025 is in de regio Zuid-Kennemerland en Meerlanden het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ) met een symposium feestelijk van start gegaan. Het team is multidisciplinair én transmuraal samengesteld, met kennis en expertise op alle vier de dimensies van de palliatieve zorg.
Elke werkdag is het team van ervaren professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van negen verschillende organisaties telefonisch bereikbaar voor advies en ondersteuning bij vraagstukken op het gebied van palliatieve zorg. Hiermee is de aanwezige kennis en expertise gebundeld en proactief en eenvoudig voor alle zorgverleners uit de regio beschikbaar.
De kwaliteit van zorg zal toenemen door de expertise zo eenvoudig beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld huisartsen die zich geconfronteerd zien met complexe palliatieve zorg. Ook is de verwachting dat spoedopnames en opnames op de IC (en daarmee onnodige zorg en kosten) zullen worden voorkomen. Het team zal daarnaast als vliegwiel functioneren om de deskundigheid op het gebied van palliatieve zorg in de regio blijvend op een hoger niveau te brengen, en zo de proactieve inzet van deze zorg te bevorderen. De leden van het team worden tevens breed ingezet bij de PaTz-groepen, MDO’s en scholingen.

Zorgverzekeraars
Bij de oprichting van het TEPZ zijn behalve het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland, Amstelland & Meerlanden ook de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid nauw betrokken. Het team wordt bekostigd op basis van de TAPA$- prestaties.
In het artikel ‘Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestatie-2’ vertellen Simone Koops (voorzitter van de regiegroep Meerlanden van het Netwerk Palliatieve Zorg en tevens directeur-bestuurder van hospice Bardo) en Anouk Baars (strategisch adviseur en coördinator palliatieve zorg bij Zilveren Kruis) over hun rol en hoe dit project in deze regio tot stand is gekomen en is aangepakt.

Samengevat
Wat: Proactieve en vanzelfsprekende brede inzet van palliatieve deskundigheid voor eenieder die dat nodig heeft, op het juiste moment en op de juiste plek. Door middel van consultatie, ondersteuning, professionalisering en brede bevordering van deskundigheid.
Hoe: Een regionaal team van in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners, transmuraal en multidisciplinair, dat bereikbaar is voor advies aan en ondersteuning van zorgverleners. Zonder de zorg over te nemen.
Waarom: Deskundigheid van zorgverleners en kwaliteit van zorg in de regio op het hoogste niveau brengen en continu blijven verbeteren, zodat iedereen die het nodig heeft passende palliatieve zorg krijgt en niet-passende zorg wordt voorkomen.
Meer informatie: www.palliaweb.nl/nhz/tepz

Financieringsafspraken voor PaTz-groepen in regio Haaglanden

Om de kwaliteit van zorg voor palliatieve patiënten thuis te verbeteren, zijn er door zorgverzekeraar CZ en huisartsenorganisatie Hadoks, namens het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden, financieringsafspraken gemaakt. Zo kunnen professionals in regio Haaglanden volgens de zogenoemde palliatieve thuiszorg-methodiek (PaTz) intensief samenwerken.
Met de PaTz-methodiek werken huisartsen, (wijk)verpleegkundigen, consulenten palliatieve zorg en overige disciplines samen en komen zij op regelmatige basis bijeen om patiënten in de palliatieve fase vroegtijdig in beeld te brengen, en de te verwachten zorgvraag met elkaar te bespreken. Deze samenwerking en het delen van kennis tussen zorgverleners, draagt bij aan betere, proactieve zorg en ondersteuning voor thuiswonende patiënten en hun naasten, in de laatste levensfase.
Vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden wordt er al langere tijd gewerkt met de PaTz-methodiek, maar aan een landelijke structurele vergoeding ontbreekt het vooralsnog. Met deze regionale financiering kunnen bestaande PaTz-groepen in de regio blijven bestaan, en wordt de oprichting van nieuwe groepen gestimuleerd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om de kwaliteit en toegankelijkheid van palliatieve zorg in de regio thuis te kunnen waarborgen.
Het proces om tot deze afspraken te komen werd begeleid door het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden – onderdeel van Vereniging Transmurale Zorg – en werd ondersteund door Stichting PaTz en Stichting PZNL. De financiering wordt mogelijk gemaakt met de TAPA$-prestaties, met behulp van de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die innovatie in de zorg ondersteunt. Als onderdeel van deelname aan deze beleidsregel, bekijkt de NZa of de innovatie in de landelijke bekostiging kan landen. Het experiment loopt tot 31 december 2025 (met mogelijke verlenging) in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar, met de hoop op een structurele financiering van de PaTz-groepen.

Wil je meer informatie over de financieringsafspraken? 

Passende zorg door inzet van Palliatieve Zorg-coach in regio Arnhem en De Liemers

Half februari vierde het Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem en De Liemers het bestaan van de Palliatieve Zorg-coach. Tijdens deze bijeenkomst werd een animatie over het project gepresenteerd en spraken initiatiefnemers, Palliatieve Zorg-coaches, Ingrid van Zuilekom en andere betrokken zorgprofessionals samen over ervaringen, resultaten en de synergie die in de regio rondom dit initiatief is ontstaan.

Mensen in de palliatieve fase de regie laten houden met alle mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Kennis en ervaring toevoegen aan de zorg waar nodig en zo de druk op de zorg en de zorgkosten verminderen. Met deze doelen voor ogen is op initiatief van enkele zorgaanbieders in het Netwerk palliatieve zorg regio Arnhem en De Liemers een project gestart om een innovatief zorgconcept te ontwikkelen. Hierbij wordt in het transmuraal domein kennis aan de patiënt en diens naasten toegevoegd door het koppelen van een verpleegkundig specialist aan patiënten met (hoog)complexe problematiek in de palliatieve fase. Dit zorgconcept is na de ontwikkelfase in een pilot getoetst in de praktijk. In deze pilot zijn 43 mensen in de palliatieve fase begeleid door een verpleegkundig specialist palliatieve zorg in de rol van Palliatieve Zorg-coach. Uit de pilot blijkt dat de inzet van een PZ-coach tot een betere kwaliteit en continuïteit van zorg leidt, tegen lagere zorgkosten. Maar nog belangrijker, het helpt patiënten in de palliatieve fase om regie te houden. Een betere kwaliteit van leven én sterven, meer passende zorg, is het gevolg.

De financiering van het project is mogelijk gemaakt met de TAPA$- prestaties, met behulp van de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die innovatie in de zorg ondersteunt.

In het artikel ‘Palliatieve Zorg-coach spil in palliatieve web in regio Arnhem en De Liemers‘ vertelt projectleider Henk-Jan de Winter hoe dit project in deze regio tot stand is gekomen en is aangepakt.

Resultaten project Palliatieve Zorg-coach

Handreiking OZP Proactieve Zorgplanning MSZ

Handreiking OZP Proactieve Zorgplanning MSZ

Eind juni 2024 kondigde de NZa een betaaltitel overig zorgproduct (OZP) proactieve zorgplanning (pzp) in de medisch specialistische zorg (MSZ) aan. De betaaltitel gaat in per 2025 en geeft ziekenhuizen een belangrijke impuls om met de verdere invoering van proactieve zorgplanning in de palliatieve fase aan de slag te gaan. Wat betekent dit voor de praktijk? Esther Verver was, samen met Manon Boddaert en Bernard Creutzburg vanuit het NPPZ II-team Passende financiering, sterk betrokken bij de komst van deze nieuwe betaaltitel. Lees haar verhaal Betaaltitel voor proactieve zorgplanning in ziekenhuizen gepland per 2025.
In aanvulling op de betaaltitel hebben de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) de Handreiking OZP Proactieve Zorgplanning MSZ opgesteld en op 2 december 2024 gepubliceerd. Dit in afstemming met de NZa en ondersteund door Stichting PZNL.
De handreiking is bedoeld voor bestuurders, beleidsadviseurs, zorgadministrateurs, zorginkopers en -verkopers en zorgverleners bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de MSZ en biedt:
– Achtergrondinformatie over proactieve zorgplanning (pzp)
– Een toelichting op de nieuwe pzp-prestatie
– Verschillende praktische handvatten voor het gebruik van de pzp-prestatie

Aftrap experimenten met alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg

Aftrap experimenten met alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg

Op 22 november 2024 vond samen met ZonMw en de NZa de kick-off bijeenkomst voor de Experimenten met alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg plaats. Met een opkomst van brede vertegenwoordiging uit het palliatieve veld was dit een inspirerende start van een belangrijk traject. Tijdens de bijeenkomst waren er bijdragen van de drie organiserende partijen en onderzoekers. De hoogtepunten van de bijeenkomst waren uiteraard de presentaties van de projectleiders van de drie experimenten:
1. Alternatieve bekostiging van vroege palliatieve zorg bij patiënten met een kwaadaardige hersentumor
2. Transmurale palliatieve zorg voor mensen met longfibrose
3. Implementatie van een ‘acuut hospicebed’: Op weg naar gepaste zorg in de laatste levensfase
Zij deelden hun plannen om de komende twee jaar samen met zorgverzekeraars een alternatieve manier voor het bekostigen van palliatieve zorg te ontwikkelen.
In samenwerking met de NZa zullen we deze experimenten de komende jaren ondersteuning bieden. Onder andere door middel van een lerend netwerk bestaande uit fysieke themabijeenkomsten en een online leerwerkplatform – alsmede door de experimenten te adviseren over en verbinden met alle kennis en expertise die we de afgelopen jaren hebben opgedaan.

Samenvatting van een rapportage over financieringsknelpunten voor palliatieve zorg

Samenvatting van een rapportage over financieringsknelpunten voor palliatieve zorg

Eind oktober 2024 is de Samenvatting van een rapportage over financieringsknelpunten voor palliatieve zorg gepubliceerd. Het beschrijft de bevindingen en aanbevelingen van een traject waarin, op basis van fictieve patiëntreizen, financieringsknelpunten voor palliatieve zorg zijn geïnventariseerd, geanalyseerd en geprioriteerd. Er zijn 17 knelpunten geïnventariseerd waar van er 4 hoge prioriteit hebben. Mede als gevolg van deze bevindingen ligt de focus bij het oplossen van financieringsknelpunten nu op het organiseren van structurele financiering voor proactieve zorgplanning en transmurale samenwerking, voor de ondersteuning van complexe casuïstiek en voor het inzetten op impactvolle transformaties om het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland te implementeren. Lees hier het nieuwsbericht op Palliaweb.