Ondersteuning bij complexe casuïstiek
Het project Inzet in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners richt zich op de integratie van gespecialiseerde palliatieve zorgverleners in de zorgpraktijk. Gezamenlijk willen we overeenstemming bereiken over kwaliteitsnormen, financiering en netwerkgovernance en we volgen en stimuleren ontwikkelingen rond digitale ondersteuning voor registratie en dossiervorming. Hierbij werken we nauw samen met het team Digitale Gegevensuitwisseling. Daarvoor hebben we onder meer het rapport Pilots transitie consultatie uitgebracht en herzien we jaarlijks het Kwaliteitshandboek Consultatie voor de in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverlener.
Omdat er op dit moment veel landelijke ontwikkelingen in de consultatie van palliatieve zorg zijn, zijn de consulenten in juni in twee online bijeenkomsten bijgepraat. Na een korte schets waar we vandaan komen, kregen ze meer informatie over de ontwikkeling van het Kader Consultatie palliatieve zorg, de uitkomsten van het onderzoek ‘Voorbij de generalist’ en over mogelijkheden van passende financiering. Alle gestelde vragen tijdens de sessies zijn in een Q&A Informatiesessies Ontwikkelingen consultatie palliatieve zorg verwerkt.
Netwerkgovernance
In het project Netwerkgovernance draait het om het tot stand brengen van een gedragen visie op netwerkzorg. In samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) werken we aan het bieden van inzicht in effectieve netwerkzorg en het ontwikkelen van hulpmiddelen hiervoor.
Passende financiering
Voor de juiste palliatieve zorg moet er altijd een passende financiering zijn. Daarom willen we de knelpunten in de financiering van palliatieve zorg zo veel mogelijk wegnemen. Dit doen we onder meer door de bestaande bekostigingsmogelijkheden beter in kaart te brengen en waar mogelijk te verruimen. Ook maken we de mogelijkheden voor contractering met de zorgverzekeraars beter inzichtelijk. Belangrijke realisaties van het project Passende financiering zijn onder meer de herziene Handreiking financiering palliatieve zorg 2024 en het FAQ-document bekostiging en contractering palliatieve zorg.
Eind juni 2024 kondigde de NZa een betaaltitel aan voor proactieve zorgplanning in de ziekenhuizen. De betaaltitel gaat in per 2025. Wat betekent dit voor de praktijk? Esther Verver was, samen met Manon Boddaert en Bernard Creutzburg vanuit het NPPZ II-team Passende financiering, sterk betrokken bij de komst van deze nieuwe betaaltitel. Lees haar verhaal Betaaltitel voor proactieve zorgplanning in ziekenhuizen gepland per 2025.
Eind oktober 2024 is de Samenvatting van een rapportage over financieringsknelpunten voor palliatieve zorg gepubliceerd. Het beschrijft de bevindingen en aanbevelingen van een traject waarin, op basis van fictieve patiëntreizen, financieringsknelpunten voor palliatieve zorg zijn geïnventariseerd, geanalyseerd en geprioriteerd. Er zijn 17 knelpunten geïnventariseerd waar van er 4 hoge prioriteit hebben. Mede als gevolg van deze bevindingen ligt de focus bij het oplossen van financieringsknelpunten nu op het organiseren van structurele financiering voor proactieve zorgplanning en transmurale samenwerking, voor de ondersteuning van complexe casuïstiek en voor het inzetten op impactvolle transformaties om het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland te implementeren. Lees hier het nieuwsbericht op Palliaweb.
Op 2 december 2024 is de Handreiking OZP Proactieve Zorgplanning MSZ gepubliceerd. Dit document ondersteunt de betaaltitel overig zorgproduct (OZP) proactieve zorgplanning (pzp) in de medisch specialistische zorg (MSZ), die met ingang van 2025 beschikbaar komt. Deze betaaltitel geeft ziekenhuizen een belangrijke impuls om met de verdere invoering van proactieve zorgplanning in de palliatieve fase aan de slag te gaan.
De betaaltitel is door de NZa ontwikkeld en in aanvulling daarop hebben de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) de ‘Handreiking OZP Proactieve Zorgplanning MSZ’ opgesteld. Dit in afstemming met de NZa en ondersteund door Stichting PZNL.
De handreiking is bedoeld voor bestuurders, beleidsadviseurs, zorgadministrateurs, zorginkopers en -verkopers en zorgverleners bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de MSZ en biedt:
- Achtergrondinformatie over proactieve zorgplanning (pzp)
- Een toelichting op de nieuwe pzp-prestatie
- Verschillende praktische handvatten voor het gebruik van de pzp-prestatie
Aftrap experimenten met alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg
Op 22 november 2024 vond samen met ZonMw en de NZa de kick-off bijeenkomst voor de Experimenten met alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg plaats. Met een opkomst van brede vertegenwoordiging uit het palliatieve veld was dit een inspirerende start van een belangrijk traject. Tijdens de bijeenkomst waren er bijdragen van de drie organiserende partijen en onderzoekers. De hoogtepunten van de bijeenkomst waren uiteraard de presentaties van de projectleiders van de drie experimenten:
1. Alternatieve bekostiging van vroege palliatieve zorg bij patiënten met een kwaadaardige hersentumor
2. Transmurale palliatieve zorg voor mensen met longfibrose
3. Implementatie van een ‘acuut hospicebed’: Op weg naar gepaste zorg in de laatste levensfase
Zij deelden hun plannen om de komende twee jaar samen met zorgverzekeraars een alternatieve manier voor het bekostigen van palliatieve zorg te ontwikkelen.
In samenwerking met de NZa zullen we deze experimenten de komende jaren ondersteuning bieden. Onder andere door middel van een lerend netwerk bestaande uit fysieke themabijeenkomsten en een online leerwerkplatform – alsmede door de experimenten te adviseren over en verbinden met alle kennis en expertise die we de afgelopen jaren hebben opgedaan.