“Bovengenoemde complexiteit met schuivende panelen op diverse vlakken is de realiteit waar we niet omheen kunnen”, concludeert Arjen. “Daarom moeten we samenwerken en stapsgewijs naar oplossingen toewerken. De behoeften in de zorg moeten leidend zijn voor de technische ontwikkeling. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar heel vaak dicteren technische concepten teveel de ontwikkelagenda. ‘Wensdenken’ vanuit de techniek moet veranderen in ‘zorgdenken’ om samen de mooie technische mogelijkheden goed voor de zorg te kunnen gebruiken” geeft Arjen aan. “Daarom starten we vanuit NPPZ II om de zorgprocessen goed in kaart te brengen. Niet vanuit het ideaalbeeld van hoe het zou moeten, maar vanuit de pijnpunten in de huidige praktijk.”
Breder kijken dan alleen palliatieve zorg
De vijf aandachtspunten zijn niet uniek voor de palliatieve zorg, die voor veel zorgverleners een (klein) deel van de reguliere zorg uitmaakt. “Oplossingen die werken voor de palliatieve zorg, moeten daarom ook breder nut dienen, zoals voor kankerpatiënten of kwetsbare patiënten in het algemeen,” vertelt Arjen. “Om het voor leveranciers en zorgaanbieders haalbaar te maken om in technische voorzieningen te investeren, is een bredere inzet nodig. Daarom is het belangrijk om samen te werken en voldoende schaal (of ‘business case’) voor oplossingen te realiseren. Daarbij moet worden voorkomen dat klanten en leveranciers volledig aan elkaar vastzitten door de gekozen oplossingen. Hierin schuilen risico’s van onvoldoende keuzevrijheid, te weinig prikkel voor vernieuwing en te hoge kosten voor zowel de leverancier als de klant. Het gebruik van standaarden kan helpen dit te voorkomen.”
Vraagbundeling op regionale en landelijke schaal
Arjen geeft aan dat verschillende oplossingen een verschillende schaal vereisen. “Soms is de schaal van een individuele zorgorganisatie voldoende om in een behoefte te voorzien. Vaker is de regionale schaal van belang, omdat het over de ondersteuning van samenwerking van meerdere organisaties gaat. Omdat ook aan regio’s grenzen zitten, waarbinnen niet alle zorg kan worden geleverd én omdat sommige vragen ook voor de regio te (juridisch, organisatorisch of technisch) complex of kapitaalintensief zijn, wordt voor een aantal oplossingen een landelijke schaal voorgestaan. Die landelijke schaal is met name nodig voor een aantal voorzieningen om het gestandaardiseerd delen van gegevens ofwel databeschikbaarheid mogelijk te maken.”
Voorwaarts: beginnen en kleine stappen zetten
Uit het voorgaande wordt duidelijk dat er op vele gebieden van alles aan het veranderen is, waardoor het heel moeilijk is om op korte termijn een duurzame oplossing te kiezen. “We hoeven niet te wachten op de ideale oplossing”, is daarentegen de hoopvolle boodschap van Arjen. “We kunnen al stappen zetten die voor de zorg directe meerwaarde hebben.”
Onderdeel van de gezamenlijke opgave en de IZA transformaties is om de zorg stapsgewijs anders te gaan organiseren, inclusief de digitale ondersteuning daarvan. Met tijdelijke oplossingen en workarounds die meegroeien met landelijke ontwikkelingen kunnen we de zorg ondersteunen en ervaring opdoen. Het is belangrijk dat regio’s en zorgaanbieders deze tijdelijke oplossingen meenemen in hun contracten met leveranciers. Daarbij is het waardevol om ervaringen, zowel positief als negatief, te delen en te kiezen wie welke onderwerpen oppakt. Hierin kunnen regio’s elkaar helpen en versterken.