Een van de doelstellingen van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) is het voor iedereen, overal en altijd beschikbaar maken van proactieve zorg en ondersteuning in de laatste levensfase. Hiervoor is multidisciplinaire samenwerking essentieel en daarmee ook dat deze samenwerking digitaal goed ondersteund wordt. Vanuit het project Digitale Gegevensuitwisseling richten we ons daarom op het helpen van het veld om de implementatie van digitale gegevensuitwisseling van behandelwensen en -grenzen (proactieve zorgplanning) te versnellen. Een van onze doelen is dat die digitale ondersteuning aansluit op het reguliere werkproces van zorgverleners. Om die aansluiting te vinden, brengen wij als eerste stap de huidige werkwijze van gegevensregistratie en -overdracht voor de palliatieve zorg vanuit het perspectief van de zorgverleners in kaart. Hiervoor willen we graag verdiepende interviews houden met verschillende disciplines die in huisartsenpraktijken en in ziekenhuizen werkzaam zijn.
Uitwerken werkwijze huisartsenpraktijken in samenwerking met ziekenhuizen
De afgelopen periode hebben we verschillende zorgverleners gesproken over palliatieve netwerkzorg en proactieve zorgplanning. Als vervolg gaan we de werkwijze van de gegevensregistratie en gegevensoverdracht van de huisartsenpraktijken in samenwerking met ziekenhuizen meer in detail uitwerken. Hiervoor willen we graag verdiepende interviews houden met verschillende disciplines die in huisartsenpraktijken en in ziekenhuizen werkzaam zijn en dan op het gebied van palliatieve zorg en proactieve zorgplanning.
Voor de huisartsenpraktijken zijn we op zoek naar:
- Huisartsen werkzaam in de huisartsenpraktijken en die medisch-generalistische zorg, zorgcoördinatie, preventieve zorg, terminaal-palliatieve zorg en spoedeisende huisartsenzorg vanuit de totale context van de patiënt levert. We zijn op zoek naar huisartsen die behandelplannen vaststellen, die proactieve zorgplanningsgesprekken voeren en terminaal-palliatieve zorg ook in acute situaties verlenen.
- Praktijkondersteuners huisartsenzorg die onderdeel zijn van een generalistisch team van de huisartsenvoorziening en generalistische, persoonsgerichte en continue zorg voor patiënten onder verantwoordelijkheid van de huisarts levert. Dit kunnen patiënten zijn die met chronische aandoeningen (inclusief kwetsbare ouderen en GGZ) of patiënten die palliatieve zorg nodig hebben met een levensbedreigende aandoening (bijvoorbeeld oncologische zorg) of ongeneeslijk ziek zijn. We zijn op zoek naar een POH-O (ouderenzorg), een POH-GGZ (ggz) en een POH-S (somatiek) die een coördinerende rol in de samenwerking tussen andere zorgverleners speelt en samen met de patiënt doelen/een individueel zorgplan opstelt en proactieve zorgplanningsgesprekken registreert.
Voor de ziekenhuizen zijn we op zoek naar:
- Medisch specialisten die zich hebben gespecialiseerd in één specifiek vakgebied en onder andere zorg geven aan palliatieve patiënten. We zijn op zoek naar de volgende verschillende specialismen: oncoloog, geriater, internist, nefroloog, longarts, cardioloog, neuroloog, psychiater.
- Verpleegkundig specialisten palliatieve zorg die verpleegkundige en medische taken uitvoeren, inclusief lichamelijk onderzoek, het inzetten van de behandeling en aanvullende diagnostiek voor patiënten in de palliatieve fase die een levensbedreigende aandoening hebben of ongeneeslijk ziek zijn. We zijn op zoek naar verpleegkundig specialisten die eventueel de rol casemanager hebben; signaleert dat er een behoefte is aan proactieve zorgplanning/palliatieve zorg; voert consultgesprekken; stelt multidisciplinair behandelplan op; past proactieve zorgplanning/ACP toe.
Als je je herkent in één van de bovenstaande omschrijvingen, is het heel waardevol wanneer we jouw perspectief mee kunnen nemen bij deze inventarisatie via een persoonlijk gesprek.
Wij willen graag input ophalen over onder andere:
- Hoe de registratie en overdracht van zorg voor een patiënt in de palliatieve fase nu verloopt, onder andere de registratie en overdracht van behandelwensen en -grenzen.
- Wat de pijnpunten in het werkproces zijn, waar je in de dagelijkse werkzaamheden tegenaan loopt en welke behoeften en wensen je hebt.
- Welke informatie heb je op welk moment nodig.
Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten en kan online of op locatie plaatsvinden. Vanuit het NPPZ II is hiervoor een financiële vergoeding (vacatiegelden) beschikbaar.
Op basis van alle interviews brengen we de huidige en gewenste werkwijze tussen huisartsenpraktijken en ziekenhuizen in kaart. Hierbij werken we de ervaren pijnpunten, wensen en registratie- en overdrachtsbehoeften verder uit.
Als je wilt deelnemen, horen we dat graag! Stuur een e-mail naar s.jongejan@pznl.nl en h.albrecht@pznl.nl, dan nemen wij contact met je op. Binnenkort organiseren we ook workshops om de verzamelde input voor te leggen aan een bredere groep zorgverleners, zodat we kunnen toetsen of deze input herkenbaar is. Wil je deelnemen aan een workshop? Dan kun je je hiervoor ook aanmelden via de genoemde e-mailadressen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!